חולמים על רילוקיישן? נשמע כמו הרפתקה מרגשת, אבל כשאורזים את כל החיים ועוברים למדינה חדשה, כבר לא מדובר בטיול של שבועיים באירופה, אלא זהו תהליך שדורש המון תכנון מראש. אבל, אלפי ישראלים עשו זאת בהצלחה לפניכם, ויש המון טיפים ומידע שיעזרו לכם לעשות את המעבר בצורה חלקה ונעימה. בין אם אתם מתכננים לעבור ללונדון, ניו יורק, ברלין או סינגפור, הינה הטיפים שיעזרו לכם להפוך את החלום למציאות.
הכנה מוקדמת: המפתח להצלחה
כשמתכננים לעבור לארץ חדשה, חשוב להתחיל להתכונן לפחות חצי שנה מראש, מה שנשמע המון זמן, אבל יש שלושה דברים מרכזיים שצריך לטפל בהם והם עניינים משפטיים, עבודה והסידורים המעשיים של המעבר עצמו.
קודם כל, החלק המשפטי הוא להבין בדיוק איזה סוג ויזה אתם צריכים, וזהו לא משהו שאפשר לדחות לרגע האחרון, כי התהליך יכול לקחת המון זמן. צריך לאסוף מסמכים, לדאוג לתרגומים רשמיים, ולפעמים, גם להגיע לראיון אישי בשגרירות. במקביל, אם יש לכם תואר אקדמי או רישיון מקצועי, כדאי להתחיל בתהליך ההכרה בהם, מה שגם יכול להיות תהליך ארוך ומסובך.
בנוגע לעבודה, חשוב מאוד שתהיה לכם הכנסה קבועה כשתגיעו לארץ החדשה. יש כמה אפשרויות כמו למשל החברה שאתם עובדים בה עכשיו שיכולה להעביר אתכם לסניף שלה בארץ החדשה או שאתם יכולים להתחיל לחפש עבודה בחברות מקומיות. אפשרות נוספת היא להקים עסק עצמאי. מה שלא תבחרו, כדאי להתחיל ליצור קשרים מקצועיים במקום החדש מוקדם ככל שניתן.
בניית תשתית חיים ברילוקיישן
אחד הדברים הראשונים והכי חשובים הוא למצוא איפה לגור כשעוברים למדינה חדשה. הכי כדאי להתחיל עם שכירות לתקופה קצרה, כי ככה אפשר להכיר את האזור ולהבין איזו שכונה באמת מתאימה לכם לפני שמתחייבים. כשמחפשים דירה, כדאי לבדוק האם יש תחבורה ציבורית טובה באזור, כמה רחוק הבית מבתי ספר (אם יש לכם ילדים) והאם יש בסביבה קהילה ישראלית או בינלאומית שתוכלו להיעזר בה.
אחרי שמצאתם איפה לגור, צריך לסדר את כל הדברים הבסיסיים שיעזרו לכם להסתדר במקום החדש, כמו לפתוח חשבון בנק במדינה החדשה, לעשות ביטוח בריאות, לחבר אינטרנט וטלפון ולהירשם במשרדי המס. בנוסף לכך, מאוד חשוב להבין איך עובדת המערכת הכספית במדינה החדשה כדי שתוכלו לנהל נכון את הכסף שלכם.
השתלבות חברתית ותרבותית
כשעוברים למקום חדש, בין הדברים החשובים הוא להרגיש בנוח בסביבה החדשה. ללמוד את השפה המקומית בדרך כלל יהיה ממש הכרחי, גם אם אתם עובדים במקום שמדברים בו אנגלית. אבל השפה לא מספיקה, וחשוב גם להבין איך אנשים מתנהגים במקום החדש. למשל, מתי מקובל להגיע לעבודה ומתי הולכים הביתה, אילו חגים חוגגים שם, ואפילו איך מקובל להתלבש.
חינוך וקהילה
כשעוברים לגור בחו"ל עם ילדים, הדבר הכי חשוב בשבילם הוא לבחור את בית הספר המתאים. אפשר לשלוח את הילדים לבית ספר מקומי באזור, לבית ספר בינלאומי לדוברי אנגלית, ובמקומות מסוימים יש גם בתי ספר ישראליים. מעבר ללימודים עצמם, חשוב לחשוב איך לעזור לילדים לשמור על העברית והתרבות הישראלית שלהם.
ההשתלבות בקהילה היא ממש חשובה להצלחת המעבר לחו"ל, ואתם יכולים למצוא קבוצות של ישראלים באזור בפייסבוק, להגיע לאירועים שהקהילה מארגנת ולהצטרף לארגונים שקשורים לתחום העבודה או לתחומי עניין שלכם. החיבור לאנשים במצב דומה יכול לעזור מאוד, כי הם יכולים לתת טיפים שימושיים, להיות אוזן קשבת כשצריך ולפתוח דלתות להיכרויות חדשות, הן חברתיות והן מקצועיות.
שמירה על קשר עם הבית
כשעוברים לגור בחו"ל, ממש חשוב גם להישאר מחוברים למשפחה ולחברים בישראל, והיום הרבה יותר קל לעשות זאת מפעם. אפשר לעשות שיחות וידאו בוואטסאפ או בזום, לשלוח תמונות באינסטגרם ולהתכתב בפייסבוק. רעיון טוב נוסף הוא לקבוע מראש מתי אתם מבקרים בארץ ומתי המשפחה מגיעה אליכם, וככה אפשר גם להמשיך לחגוג ביחד חגים ואירועים משפחתיים חשובים, אפילו אם לא נמצאים באותו מקום.
לסיכום
המעבר לארץ חדשה הוא אתגר רציני, אבל עם תכנון נכון אפשר להפוך אותו להרבה יותר קל ונעים. הכי חשוב להתחיל להתארגן מראש ולטפל בכל הניירת והוויזות, למצוא עבודה ולדאוג למקום מגורים שיתאים לכם ולמשפחה. מעבר לכך, חשוב לזכור שההשתלבות החברתית היא המפתח להצלחה, בין אם דרך למידת השפה, הכרת התרבות המקומית או חיבור לקהילה הישראלית באזור, ואל תשכחו לשמור על קשר חם עם המשפחה והחברים בארץ, כי בסופו של דבר, הם תמיד יהיו הבית שלכם.